מגזין אינטרנטי מספר 41
אפריל 28th, 2017
חזי נגר
מגזין אינטרנטי מספר 41 פרשת תזריע מצורע אייר תשע"ז
שלום לכל אוהבי/חברי מרכז מיכאל
תגובות (במייל חוזר) לדברים הנכתבים, יתקבלו בברכה.
שבת שלום לכולם
פרשת תזריע מצורע
בספר הזוהר בפרשת תזריע סעיף כ"ב מוסבר שכול הרוחות שבעולם כלולות מזכר ונקבה, וכשמגיע זמנם להגיע לעולם מתחלקת הרוח לזכר ונקבה ועליהם להשלים עצמם בעולם הזה. ועל הפסוק "תוצא הארץ נפש חיה למינה" מסביר הזוהר שכול אדם צריך עם הרוח הדומה לו, מאותו הסוג, משפחה, עם.
החטא של אדם וחווה ממשיך עד היום ואחד הרבדים בחטא היא הנטייה להאשים את השני. כולי תקווה שנזכה כולנו להבין שלא כדאי להאשים את השני וגם זה לא משתלם!
בברכת שבת שלום, הרב יחזקאל נגר
הקשר בין פרשת מצורע להפטרה מלכים ב' ז'
בפרשה הקודמת , תזריע המחוברת השנה בקריאה לפרשת מצורע נאמר:
פרק יג' מד "אִישׁ-צָרוּעַ הוּא טָמֵא הוּא טַמֵּא יְטַמְּאֶנּוּ הַכֹּהֵן בְּרֹאשׁוֹ נִגְעוֹ. מה וְהַצָּרוּעַ אֲשֶׁר-בּוֹ הַנֶּגַע בְּגָדָיו יִהְיוּ פְרֻמִים וְרֹאשׁוֹ יִהְיֶה פָרוּעַ וְעַל-שָׂפָם יַעְטֶה וְטָמֵא טָמֵא יִקְרָא. מו כָּל-יְמֵי אֲשֶׁר הַנֶּגַע בּוֹ יִטְמָא טָמֵא הוּא בָּדָד יֵשֵׁב מִחוּץ לַמַּחֲנֶה מוֹשָׁבוֹ".
זהו חלק מהחוק הגוזר על אדם שלקה בצרעת , בידוד מחוץ למחנה.
על עניין הצרעת למדנו שהפרשנים אומרים : מוציא שם רע.
כלומר להבנתי אדם המוציא שם רע על חברו ובלעז שיימינג, מן הראוי שבנוסף לנגע הצרעת יבודד מחברת בני אדם.
ומה הקשר להפטרה?
בפרשת תזריע ההפטרה לקוחה מספר מלכים ב' פרקים ד' וה' יש שם סיפור מעניין מאוד הנקרא צרעת נעמן, סוף הסיפור מצוי בפרקים אבל לא בהפטרה.
אלישע מרפא את נעמן בעזרת טבילה, 7 טבילות במי הירדן ולא מוכן לקבל תשלום בעבור הריפוי. נערו גחזי עושה תרגיל קטן ולוקח את הכסף בכל זאת בשם אלישע, משם מקלל אלישע את גחזי וצרעת נעמן עוברת לגחזי.
בהפטרה שלנו לפרשת מצורע, הלקוחה ממלכים ב' ז' מסופר על ארבעה מצורעים כשהמדרש אומר שאחד מהם הוא גחזי, הנמצאים מבודדים מחוץ למחנה, כלומר, כאן רואים שהחלק של הבידוד על פי החוק התבצע דורות רבים מאוחר יותר.
והסיפור בקצרה, ארבעת המצורעים רעבים לוקחים יוזמה לחיפוש אוכל. השיקול היה אם יכנסו לעיר – ימותו אם יישבו ללא מעש גם ימותו. החליטו להיכנס למחנה ארם ואם ימותו –ימותו ואם יחיו –יחיו. הגיעו בנשף (לילה או בקר) לקצה מחנה ארם "והנה אין שם איש."
המחנה התרוקן כי ה' יצר את האשליה שמצרים מתקיפים וארם עזבו את המחנה. המצורעים נכנסים לקצה המחנה, רואים שהוא ריק אוכלים שותים לוקחים לעצמם כסף, זהב ובגדים והולכים להטמין אותם. חזרו שוב לאהל נוסף לקחו משם ושוב החביאו. אחרי ששבעו והתעשרו עבור עצמם, חשבו על כך שזה יום בשורה שארם ברחו והחליטו להודיע למלך ישראל. המצורעים ניגשים לשומר בפתח העיר ומודיעים לו שמחנה ארם ריק. השומר מעביר את הבשורה למלך. המלך אומר ארם עושים לנו תרגיל. רוקנו את המחנה והם מתחבאים לנו. שולחים שני רכב סוסים לבדוק ומגיעים לפי הבגדים והכלים שזרקו "בהחפזם" עד הירדן. שבים "המלאכים "(השליחים) למלך והעם יוצא ובוזז כל מה שנשאר במחנה ארם. על שער העיר הופקד השליש, אשר נדרס ע"י המון העם ומת. הייתה נבואה קודמת ע"י איש האלוהים שאמרה "סאתיים שעורים בשקל וסאה סולת בשקל יהיה כעת מחר שער שומרון" כלומר מחר יהיו כמויות אלה בישראל והשליש ענה בזלזול "והנה ה' עושה ארובות בשמים ההיה כדבר הזה? על כך עונה לו איש האלוהים "הנך ראה בעיניך ומשם לא תאכל". על הזלזול וחוסר האמונה הוא נרמס בשער ומת. הנבואה התגשמה במלואה גם בכמויות שנלקחו מארם וגם במות השליש.
הסיפור הזה נפלא כי יש בו המון לימוד ברמות שונות.
המצורעים אשר חטאו לוקחים יוזמה, לא יושבים ומייללים. יוזמה המעורבת באמונה. גם אם אתה חולה ומבודד וחושש שסופך מתקרב, צריך לנסות, להעז.
ענין הבידוד הבדידות. המצורעים מבודדים מאנשי העיר. הבדידות קשה. המטרה שכל אדם בבדידותו יבקש אחר מעשיו. כאן, הם מתחילים בדאגה לעצמם ואח"כ עוברים לדאגה לציבור.
עניין ההרחקה מהמחנה למי שמוציא שם רע. גם היום אנו נוהגים כך? צריך?
יש כאן עניין ענק של ההשגחה הפרטית וההשגחה על עם ישראל. הבורא משגיח על המצורעים. הם אלה שקלקלו בעיר בלשון הרע והם אלה שמתקנים בהודעה לעיר על בריחת ארם.
וודאי עניין הספק , שלא כדאי להיות במודעות ומחשבות כאלו, והראיה מות השליש.
קראו את ההפטרה בעיניים קבליות ותיהנו.
שבת שלום , חודש טוב
צמרת
*תוכנית לימוד חדשה באמצעות האינטרנט – לפרטים לחצו כאן
*לזמני השבת לחצו על הקישור המצורף
מרכז מיכאל – בית ללימודי יהדות ורוחניות – רחוב אחוזה 117 קומה ב' רעננה
054-6365057 ת.ד. 145 רעננה 4310101