הפרשת חלה

המקור לעניין הפרשת חלה נמצא בפרשת שלח-לך בספר במדבר (פרק ט"ו פסוק י"ט) " והיה באכלכם מלחם הארץ תרימו תרומה ליהו"ה ".
כאשר אנו אוכלים אנו למעשה מקבלים גם שפע רוחני מלבד האכילה הגשמית.
שפע רוחני זה מקבל עוצמה מיוחדת כאשר נכנסים לארץ ! לכן הגעה לארץ נקראת עליה.
את השפע הרוחני אנו רוצים לממש בכלי הנקרא ספירת מלכות.
כאשר נאמר "לחם הארץ" נרמזו 3 דרגות אור, הרמוזות בגימטריא של לחם שהיא 78, השווה ל 3 פעמים 26 גמטריא של שם יהו"ה, המתגלות בארץ היא המלכות.
על מנת לקבל שפע בצורה מאוזנת צריך להפריש חלק ממנו ולתת אותו כתרומה, (אי אפשר לקבל באופן מאוזן בלי לתת) כאשר לשים עיסה יש להפריש ממנה 1/48.
בזמן בית המקדש נתנו חלק זה לכהנים בימינו שורפים אותו .
בחלק הזה יש עוצמת אור שאנו איננו יכולים לקבל! לכן צריך להפריש אותו .
המצוה קשורה יותר לנשים מכוון שהן קשורות לספירת המלכות ,החפצה במיוחד בשפע המתגלה דרך פעולה זו.
בזמן חטא אדם הראשון חווה פגמה בגילוי אור זה ,וגם היתה שותפה לפגם של אדם הראשון שנאמר עליו "חלתו של עולם ". באמצעות מצוות חלה הנשים מגלות אור זה הנקרא "חלה" ומתקנות חלק מהקלקול.

כוונה נוספת – המילה חלה בחילוף אותיות שווה לצירוף לה"ח העוזר להביא אור לזיכוך מידת הגאווה והתחברות למידת הענווה.

כיצד מפרישים?

עיסה שיש בה קמח בשיעור מ-1.560 קילוגרם (לפי הרב עובדיה יוסף ז"ל) ונילושה גם עם מים צריך להפריש ממנו חלה עם ברכה (פחות מהשיעור הנ"ל, יש להפריש ללא ברכה).

מתי מפרישים את החלה?

לאחר ערבוב הקמח במים, עדיף לאחר גמר הלישה, ואם שכח להפריש מהבצק, יפריש מהלחם לאחר האפייה.

תחילה יש לכסות את הבצק ואז לברך ואח"כ ליטול חתיכה כל שהיא מהבצק.

לאחר הפרשת החלה, חתיכת הבצק שהופרש אסור באכילה וצריך לאבדו מן העולם בצורה מכובדת, או לעטוף ב- 2 שקיות לפח או לשרוף עם נייר כסף על הגז אך לא בתנור.

סדר הפרשת חלה:

טוב ליטול ידיים שלוש פעמים לסירוגין

תפילה ובקשה לפני ההפרשה:

הריני בא/ה להפריש חלה יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שבזכות מצווה זו ובזכות הפרשת התרומה יתוקן עוון חוה אם כל חי שסבבה מיתתו לאדם הראשון שהוא עיסתו של עולם ובזכות מצווה זו תבטל המוות מן העולם ותמחה דמעה מעל פנים ותשלח ברכה בביתנו אמן כן יהיה רצון. וכן יהי רצון מלפניך שתברך עיסותינו כמו ששלחת בה ברכה בעיסות אימותינו שרה, רבקה, רחל ולאה ויקוים בנו הפסוק "ראשית עריסותיכם תתנו לכהן להניח ברכה אל ביתך" אמן כן יהי רצון.

הריני בא/ה לקיים מצות הפרשת חלה לתקן שורשה במקום עליון לעשות נחת רוח ליוצרנו ולעשות רצון בוראנו.

וִיהִי נֹעַם אֲדֹנָי אֱלֹהֵינוּ עָלֵינוּ, וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּוֹנְנָה עָלֵינוּ, וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּוֹנְנֵהוּ: יִהְיוּ לְרָצוֹן אִמְרֵי פִי וְהֶגְיון לִבִּי לְפָנֶיךָ יְהֹוָה צוּרִי וְגֹאֲלִי: (5 פעמים נו = 280 = םןץף"ך הם דינים הנמתקים על ידי שם א"ל הרמוז במילה ויהי)

 

  1. ברכת הפרשת החלה למנהג הספרדים:

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה תְּרוּמָה.

ברכת הפרשת החלה למנהג האשכנזים:

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה.

ויש הנוהגים לברך: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו, וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה מִן הָעִיסָה.

לאחר הברכה

לוקחים חתיכה קטנה מן העיסה, מרימים אותה ואומרים: "הֲרֵי זוֹ חַלָּה".

לבסוף שריפת חתיכת הבצק או זריקתו עטוף בשתי שקיות.

למי שמעוניין אפשר להוסיף – בקשה לאחר הפרשת חלה:

יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שהמצווה של הפרשת חלה תחשב כאילו קיימתיה בכל פרטיה ודקדוקיה, ותחשב הרמת החלה שאנו מרימים כמו הקרבן שהוקרב על המזבח שהתקבל ברצון, וכמו שלפנים הייתה החלה נתונה לכהן והייתה זו לכפרת עוונות, כך תהיה לכפרת עוונותיי ואז אהיה כאילו נולדתי מחדש נקי/יה מחטא ועוון ואוכל לקיים מצוות שבת קודש והימים הטובים להיות ניזונים מקדושת הימים האלה ומהשפעתה של מצוות חלה כאילו נתתי מעשר, וכשם שהנני מקיימת מצוות חלה בכל הלב, כך יתעוררו רחמיו של הקב"ה לשומרני מצער וממכאובים כל הימים. אמן.

טוב וראוי להוסיף תפילה זו על הגאולה:

יהי רצון מלפניך ריבונו של עולם שתרחם על כל איש ואישה, קטן או גדול. יחיד או רבים מעמך ישראל, אשר הם שרויים בצער, אנא ה' תצילם מצרתם, ברכם מברכותיך, החזירם בתשובה שלמה, ותגאלינו גאולה שלימה למען שמך, ככתוב: "והיה ה' למלך על כל הארץ, ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד".